09 juni 2007

Opvoeding border collie

Boomer1 De opvoeding van een Border Collie pup is heel belangrijk. Het zijn drukke, ondernemende hondjes en behalve dat ze veel moeten leren moeten wij ze ook tegen henzelf in bescherming nemen.

U zorgt er natuurlijk voor dat u met de hond naar een cursus gaat. Dit is niet alleen belangrijk voor uzelf maar ook voor de verdere socialisatie van de hond.Vooral wanneer u afgelegen woont is het belangrijk dat de hond regelmatig nieuwe indrukken opdoet. De Border Collie is een hond die veel socialisatie nodig heeft.Wanneer u nooit met de hond ergens komt en u wilt opeens gaan trainen dan is de kans groot dat de hond op vreemd terrein verandert in een zielig hondje dat niks meer durft.

Wilt u de hond voor het vee-drijven gebruiken dan is het belangrijk dat de hond het eerste jaar niet zelf werk zoekt. Ze doen dit vaak door zich bezig te houden met alles wat beweegt: katten, pluim- en kleinvee, knaagdieren in kooien, vissen in het aquarium auto’s en soms kinderen. Als de hond dan oud genoeg is om getraind te worden doet hij ‘het’ niet meer omdat de hond zichzelf al taken en manieren bedeeld heeft. Een vast rustpunt voor de jonge en steeds maar bezige Border Collie is heel belangrijk. Een bench of kamerkennel in huis of een buitenkennel geeft de hond de broodnodige rust die hij voor zijn groei nodig heeft. De Border Collie zelf vindt dat hij nooit hoeft te rusten; als baas moet u ervoor zorgen dat hij die rust wel krijgt.

Een groot probleem waar bijna elke Border Collie eigenaar wel eens mee te maken krijgt is het drijven en/of fixeren van auto’s of ander bewegend verkeer. Vaak wordt de oplossing gezocht in het geven van een ruk met de slipketting’, maar soms kun je blijven rukken, het helpt niets! Vanaf het begin dat je ziet dat de hond gaat fixeren moet je hem er voor straffen, duidelijk met de stem “NEE” zeggen en gewoon door blijven lopen. Nooit stoppen zodra de hond de bekende sluiphouding aanneemt.

Veel drukke Border Collies creëren binnen de korts mogelijke tijd een eetprobleem. Ze willen van alles en nog wat en vergeten te eten.Wat u beslist niet moet doen: steeds een ander merk voer nemen, dan wel en dan weer niet lekker vlees door het eten mengen, erbij gaan zitten en voeren, dwingen tot eten en er een compleet familiedrama van maken! Wat u wel moet doen: negeren, voer op vaste tijden en op een rustige plek neerzetten, misschien iets minder vaak voeren, als u vlees door de brokken mengt dit ook altijd blijven doen! En de hond vaker rust geven in bench of kennel, evt. daar ook zijn voer neerzetten. Een dag vasten kan echt geen kwaad, ook niet bij een pup.

Gepost door BIANCA in Boomer & Dolly | Commentaren (7)

Commentaren

niet mee eens ik be het er niet mee en sik heb een artikel gelezen en daar staat dat als je hond fixeert dat je dan moet trekken zelf 90 graden meot draaien geef dan een flinke ruk in naar ce tegengestrelde kant waar je stond dan draai je je om en vervolg je je weg!
en klaar zo leer je het af
groeten

Gepost door: allisia | 16 juli 2009

mogelijk iedere border collie is anders en zal anders reageren. Mijn border reageert als ik "NO" roep of "NEE" roep. hij heeft ook enorm gefixeerd maar je kan hem ook laten zien dat jij iets leuks hebt zoals een balletje / frisbi/etc...
ik heb zelf ook niet lichamelijke kracht om een ruk te geven.

Gepost door: Bianca | 16 juli 2009

hallo ik heb een border collie ne reu van een jaar hij luistert bijna niet wel als hij moet zitten maar hij is te wilt tegen de katten dat wij hebben hoe moet je dit oplossen hij wilt altijd in de nek knappen van de katten hij is ook te zenuwachtig vantijd

Gepost door: vincent bogaerts | 15 januari 2014

ik hou ook heel veel van beestjes ik heb een blue merle bordercollie pup

Gepost door: hanne | 30 april 2014

@Vincent Bogaerts: de hond belonen als hij juist wel rustig is. als je katten ziet dan afleiden met een speeltje en gooit dat eenmaal weg en laat hem weer terug brengen. Border collies zijn honden die je geestelijk erg bezig moet houden. verstop eens op een dag als het regent een snoepjes door het huis en laat de hond ze op zoeken. google eens op spelletje met de hond dan vind je erg leuke en simpele spelletjes.

@ Hanne: Borders zijn erg slim, hou ze bezig het zijn echte werkhonden.

Gepost door: Bianca | 03 mei 2014

hallo,

Wij hebben een border collie in huis genomen, maar wij zouden hem goed willen opleren. hij is nu 11 weken oud en zouden hem graag aan de leiband willen laten beginnen te lopen, wij hebben al veel geprobeerd maar zonder succes kan iemand ons misschien een tipje geven??

Bedankt

Gepost door: Menten Dimitri | 31 mei 2014

@ menten Dimitri
leer je border collie de basis commando's zoals; zit - af - naast lopen. je kan werken met een clicker systeem. heeft de basis commando's zowel binnen als buiten goed door. loopt de hond hard vooruit blijf dan stil staan of loop de andere kant op. zorg dat ie op jou blijft letten. maar het allerbelangrijkste is beloon zijn goede/positieve gedrag.

Gepost door: Bianca | 02 juni 2014

De commentaren zijn gesloten.