16 november 2009

1200 mensen per jaar in ziekenhuis door ongeval met scootmobiel

Voorzichtig met scootmobiel

Een scootmobiel is een mooi hulpmiddel, maar hij kan ook gevaarlijk zijn - vooral voor de berijder. Jaarlijks belanden gemiddeld 1200 mensen in het ziekenhuis door een ongeval met een scootmobiel. Meestal is alleen de berijder het slachtoffer.

Zes slachtoffers kwamen in deze periode om als gevolg van een dergelijk ongeval. Dat heeft de stichting Consument en Veiligheid vrijdag gemeld. Het aantal ongevallen met scootmobiels is sinds 2001 vertienvoudigd, zegt de stichting. Dat komt omdat steeds meer mensen een scootmobiel aanschaffen.

Beginnende scootmobielbestuurders onderschatten obstakels op de weg, zoals stoepranden, loszittende tegels, glasbakken en reclamezuilen. Het zijn vaak mensen die al hun hele leven fiets, brommer of auto hebben gereden die denken dat het rijden op een scootmobiel een fluitje van een cent is, aldus de stichting.

Consument en Veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van scootmobiels. Uit dit onderzoek zijn de volgende preventiemaatregelen naar voren gekomen:

  • Bij een hogere snelheid (rond de 15km/h) is een vierwiel scootmobiel veiliger en stabieler.
  • Geef nieuwe gebruikers een vaardigheidstraining. Dit is geen scootmobiel rijbewijs! Een vaardigheidstraining moet gebruikers laten wennen en behendig(er) maken in het omgaan met obstakels, zoals verhogingen en het rijden op voetpaden.
  • Verbeteringen aan de uitvoering van de scootmobiel. Aandachtspunten zijn: de stabiliteit, remfunctie, verlichting en spiegels (beiden nu niet verplicht) en de vormgeving van het dashboard.
  • Meer aandacht op gemeentelijk niveau voor het toegankelijker maken van de openbare ruimte voor mensen die verplaatsingshulpmiddelen gebruiken, zoals scootmobiels en rollators

www.vsn.nl / 13 november 2009

Mijn reactie: Het zijn een hoop mensen. Gemiddeld 3 mensen per DAG belanden in het ziekenhuis door een ongeluk met een scootmobiel. Vind sowieso dat mensen "te" gemakkelijk een scootmobiel krijgen van de gemeente. Iedereen die voor het eerst een scootmobiel krijgt of een andere elektrisch hulpmiddel dat ze die mensen begeleiden in de omgang van het hulpmiddel.

Gepost door BIANCA in Actueliteit | Commentaren (1)

Commentaren

dag Bianca, dat zijn 1200 mensen teveel die in het ziekenhuis belanden en zes overlijdens is er zes teveel.
Het moet bij velen ook allemaal te vlug gaan en een degelijke begeleiding zou hier wel erg nuttig zijn.Heb je soms een afbeelding van een scootmobiel?

Gepost door: magda | 17 november 2009

De commentaren zijn gesloten.