05 februari 2013

Brandweer gaat boetes uitdelen bij loos alarm

 

(Novum) - De brandweer gaat boetes uitdelen aan bedrijven en instellingen waar het brandalarm geregeld afgaat, terwijl er helemaal geen brand is. In Rotterdam gaat binnenkort een proef van start waarbij eerst een minuut lang wordt geprobeerd te achterhalen of het wel echt nodig is om uit te rukken na een automatische brandmelding.

Brandweer gaat boete uitdelen bij loos alarm

Een brandweervoertuig rijdt zes tot acht keer op een dag voor niets uit, zegt een brandweercommandant tegen RTV Rijnmond. "Voor onze praktijk betekent dat dat onze medewerkers heel vaak voor niets met toeters en bellen de straat opgaan, licht directeur van de Rotterdamse brandweer Annemarie van Daalen toe tegen de regionale zender. "Dat heeft consequenties voor de veiligheid en mogelijk voor andere branden, omdat een voertuig dan niet inzetbaar is.

Voor een deel komt dit door onachtzaamheid, weet de directeur. "Bedrijven zijn zich te weinig bewust van de verantwoordelijkheid die ze hebben om dit soort systemen goed te laten werken. Er wordt toch gerookt, er is stoomvorming bij een pantry, of er worden werkzaamheden uitgevoerd naast een brandmelder zonder dat die is uitgezet."

Het probleem speelt al jaren en dat is Van Daalen zat. "We gaan de veelplegers bij wie echt niets verbetert boetes opleggen." Vooral in zorginstellingen en de bouw zou het vaak misgaan. Ze hoopt binnen nu en twee jaar een drastische verlaging van het aantal valse meldingen te bereiken. Ondertussen wordt met de branche en andere regio's gekeken naar de apparatuur.

Ook wordt gewerkt aan een landelijk actieprogramma. De brandweerleiding vindt dat de politiek de wetgeving aan moet scherpen om bedrijven te dwingen hun alarminstallaties op orde te hebben, aldus de regionale zender. De NOS weet te melden dat elke keer dat de brandweer uitrijdt ongeveer achthonderd euro kost.

bron: 3febr '13 - nieuws.nl

Gepost door BIANCA in Actueliteit | Commentaren (1)

Commentaren

Hier is het al lang dat er boetes gegeven worden bij herhaaldelijk vals alarm.De meeste zaken zijn nu aangesloten op een soort privaat service.Maar de brandweer mag natuurlijk altijd opgeroepen worden als het noodzakelijk is. Het geldt enkel voor die automatische alarminstallatie die bij het minste aanslaan.

Gepost door: magda | 05 februari 2013

De commentaren zijn gesloten.